Ξύρισμα και αθλητισμός

12 Δεκεμβρίου 2019
20140413-Lampier-3000-1200x675.jpg

Οι περισσότεροι αθλητές ξυρίζουν το σώμα τους. Με λίγα λόγια απεχθάνονται την τριχοφυΐα. Ποιοί  είναι όμως οι λόγοι που τους οδηγούν σε αυτό; Εκτός από τους αισθητικούς λόγους το ξύρισμα του σώματος παίζει καθοριστικό ρόλο στις επιδόσεις τους. Σήμερα θα μιλήσουμε για κατηγορίες αθλητών που το ξύρισμα του σώματός τους, έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς τους.


Κολύμβηση

Έχετε δει το σώμα των κολυμβητών;; Όλοι οι αθλητές κολύμβησης, μηδενός εξαιρουμένου, ξυρίζουν το σώμα τους γιατί τους κάνει πιο υδροδυναμικούς και αυτό τους φέρνει καλύτερα αποτελέσματα. Σε έναν αγώνα κολύμβησης, όπως όλοι θα ξέρετε, τα κλάσματα δευτερολέπτου παίζουν τον ρόλο τους και επηρεάζουν ακόμα και τελικό αποτέλεσμα του αγώνα. Η τριβή και η αντίσταση των τριχών παίζουν σημαντικό ρόλο και εάν δεν ξυριστούν μπορεί να τους στερήσει τρόπαια, καθώς και καλύτερους χρόνους από άποψη επίδοσης. Δεν είναι τυχαίο που κολυμβητές έχουν αναφέρει πολλάκις ότι μια από τις προϋποθέσεις για να γίνεις ο “Τέλειος κολυμβητής”  είναι το “Τέλειο ξύρισμα” (Realshave). 

Ποδηλασία

Όλοι οι ποδηλάτες ξυρίζουν το σώμα τους. Ποιοί είναι όμως οι λόγοι;

  • Πρώτος λόγος από όλους είναι το αισθητικό κομμάτι. Με ξυρισμένο το σώμα τους, όπως τα πόδια,τα χέρια κλπ τονίζουν τους μυς τους καλύτερα
  • Οι ποδηλάτες πέφτουν συχνά. Βάσει μελετών έχει αποδειχθεί ότι είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος μόλυνσης των τραυμάτων εάν υπάρχει τριχοφυΐα 
  • Το ξύρισμα των ποδιών καθώς και ολόκληρου του σώματός τους, τους κάνει πιο αεροδυναμικούς. Όλοι οι ποδηλάτες προσπαθούν να πετύχουν ένα αεροδυναμικό σχήμα στο σώμα τους στους αγώνες. Θα έχετε παρατηρήσει σίγουρα πως τοποθετούν το σώμα τους ώστε να το πετύχουν αυτό. Έτσι με ξυρισμένα τα μέρη του σώματός τους απολαμβάνουν υψηλότερες ταχύτητες.
  • Είναι ευκολότερο το μασαζ (massage). Μετά από κάθε προπόνηση ή κάθε αγώνα το σώμα ενός ποδηλάτη είναι καταπονεμένο. Αυτό που χρειάζεται σε αυτές τις περιπτώσεις προκειμένου να χαλαρώσουν οι μυς είναι ένα καλό μασαζ με διάφορες κρέμες και λάδια. Όντας ξυρισμένα τα μέρη του σώματος, αυτή η διαδικασία γίνεται πολύ πιο εύκολη.

Πυγμαχία (box)

Οι περισσότεροι αθλητές της πυγμαχίας (box) ξυρίζουν το σώμα τους. Ο ιδρώτας που μπορεί να συγκεντρωθεί στο σώμα τους, στα χέρια τους, στα πόδια τους είναι αποδεδειγμένο ότι θα τους κάνει πιο βαρείς στις κινήσεις τους αλλά και θα τους ανεβάσει περισσότερο τη θερμοκρασία του σώματός τους. Αυτά τα δυο έχουν ως αποτέλεσμα να τους κουράσουν γρηγορότερα και να χάσουν πρόσφορο έδαφος σε έναν αγώνα κάτι που προφανώς κανείς δε θέλει.

Στίβος

Όλοι οι δρομείς του στίβου διαθέτουν ξυρισμένο σώμα. Αυτό τους βοηθάει να έχουν καλύτερες επιδόσεις. Η τριχοφυΐα χειροτερεύει τις επιδόσεις των αθλητών, γιατί αυξάνεται η αντίσταση του σώματος με τον αέρα. Επίσης το λείο δέρμα απορροφά καλύτερα τις διάφορες κρέμες που χρησιμοποιούν οι αθλητές (θερμαντικές κλπ) μετά την προπόνηση και τους αγώνες, όπως επίσης απομακρύνονται καλύτερα σε ένα λείο δέρμα.